Houding tijdens het rijden

Rugklachten bij chauffeurs is een veelvoorkomend probleem. Lange dagen achter het stuur veroorzaken vaak klachten bij vrachtwagenchauffeurs. In de transportbranche heeft meer dan de helft van de Europese chauffeurs problemen met rug, nek en schouders. Voldoende noodzaak om er dus aandacht aan te besteden!

Er zijn twee manieren van zitten: de actieve en de passieve zithouding. Bij het actief zitten, zit je rechtop en leun je niet. Bij een passieve houding leun je meer achterover, dit lijkt comfortabel, maar hou dieper je zakt, hoe meer druk er op de wervels komt te liggen.

Wanneer je klachten krijgt heeft dit te maken met verschillende oorzaken. Ten eerste kan dit ook komen door stress en spanningen. Wanneer je een strakke planning hebt of oponthoud kan dit verkrampend werken op je spieren en je hier klachten van ervaren. Het is ook mogelijk dat je tijdens jouw rit je spieren te veel aanspant. Je houdt bijvoorbeeld het stuur stevig vast, dit kan zorgen voor vermoeide spieren. Zoals hierboven besproken zijn er verschillende manieren van zitten, deze hebben ook invloed op je klachten.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat je houding misschien wel goed is, maar de stoel niet. Uiteindelijk zorgt dit voor klachten tijdens jouw lange rit. Gelukkig zijn en mooie ontwikkelingen en zijn de stoelen in vrachtwagens steeds beter. Ook zijn er systemen die voor een verminderen van het aantal bewegingen in het stuur zorgen. Hierdoor wordt het sturen makkelijk, maar ook is dit beter voor je spieren en gewrichten.

Er zijn een aantal manieren waarop je deze klachten kun voorkomen of verminderen. Het belangrijkste is dat de stoel staat afgesteld op jouw lichaam. De vuistregel hierbij is dat je de stoel zo af stelt dat er precies een vuist tussen de voorkant van de zitting en uw knieholte past. Dan hebben je bovenbenen genoeg steun. Hieronder nog een aantal tips:

  • Maak tijdens je rit voldoende stops om in beweging te komen. Je kan dan eventueel wat rek- en strekoefeningen doen.
  • Stop geen voorwerpen in je broekzak, zoals een portemonnee of sleutels. Dit kan uw zitcomfort belemmeren.
  • Laat je schouders ontspannen hangen
  • Stel het stuur (indien mogelijk) zo in zodat je het stuur met licht gebogen armen vast kunt houden.
  • Plaats de handen tijdens het rijden in een “tien voor twee” positie
  • Stel de stoel zo in dat je met je voeten gemakkelijk bij de pedalen kan komen.
  • Stel de hoofdsteun zo af dat de bovenkant van de steun ter hoogte van de bovenkant van het hoofd staat. De maximale afstand tussen hoofd en hoofdsteun mag niet meer bedragen dan vijf centimeter.

​​​​​​​Naast deze tips kun je ook oefeningen onderweg uitvoeren, zoals je schouders optrekken en daarna weer laten vallen, schouders naar voren en achter rollen of je rug hol en bol maken. Hopelijk helpen bovenstaande tips en oefeningen tegen eventuele rugklachten!

358

CHAUFFEURS
GEZOCHT

1631

INGEVULDE
VACATURES

11

VESTIGINGEN

718

LEUKE
COLLEGAS

24/7 Chauffeursdiensten
03-238 39 52
03-238 39 52